Matrecept

Holländsk äppeltårta

Ingredienser

125 g margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
Några droppar citron (plastcitron går också bra
½ kryddmått salt
1 dl mjölk

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 - 4 äpplen
3 msk aprikos- eller apelsinmarmelad

Sätt ugnen på 175 grader
Rör margarinet, sockret och vaniljsockret pösigt
Rör i äggen, saltet och citronsaften. Blanda väl
Tillsätt mjölet utblandad med bakpulvret och mjölken
lite i sänder. Degen blir ganska tjock
Töm degen i en smord och bröad form, gärna
med löstagbara kanter.
Skala äpplena, skär dem i fyra klyftor och ta bort kärnhuset.
Gör små snitt i klyftorna på längden och lägg dem
med snittet uppåt på degen.
 Grädda i ca 45 minuter.
Värm aprikos- eller apelsinmarmeladen och bred
ett tunt lager över tårtan

Går att frysa ner
 

Paj med ost skinka och purjolök

Pajdeg

2 dl vetemjöl
100 smör eller margarin
1 msk vatten

Fyllning

1 stor purjolök (eller 2 mindre)
Smör
100 gram rökt skinka
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1½ dl mjölk
3 dl riven lagrat ost till ex Svecia, prästost eller
Västerbottens ost.
Pulverost ur påse
går också bra men den blir lite
godare med vanlig ost.

Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt vattnet.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt den vila i kylen ca 30 minuter
Sätt ugnen på 225 grader
Kavla ut degen och klä en ugnssäker form
Grädde pajskalet i ugnen i ca 10 minuter

Gör under tiden fyllningen
Skölj, ansa och finstrimla purjolöken
Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna
Skär skinkan i små tärningar.
Vispa samman ägg, grädde och mjölk
Tillsätt purjolök skinka och ost.
Sänk ungsvärmen till 200 grader
Häll fyllningen i pajdegskalet och grädda pajen tills äggstanningen stelnat, 20–25 min.

Servera pajen med sallad.

 

Gratinerad falukorv

Ingredienser

Falukorv
Ketchup
Senap
Ostskivor och riven ost

Gör skåror i falukorven
Lägg i ketchup och senap om vartannat i skårorna
med en senapsspade.
Stoppa sedan en liten tunn ostskiva i varje skåra
Strö därefter rivost ovanpå korven
Gratinera i 200 graders ugn i ca 10 minuter tills osten
smält, (man får pröva sig fram med ugnsvärmen och tiden)

Servera med hemlagad potatismos och sallad.

 

Köttfärslimpa med tomat

Ingredienser

ca 500 gram köttfärs
Ströbröd
1 eller 2 ägg
3 små eller 2 större lökar
1  burk tomater
Riven ost
Salt
Svartpeppar

Blanda köttfärs, ägg, salt, peppar och ströbröd
Skär löken, stek den lätt och blanda löken i färsen
Forma en limpa i en ugnsfast form.
Gör en skåra i mitten av limpan.
Skär tomater ur burk i bitar och lägg dessa i skåran
Strö riven ost över.

Grädda i 150 graders ugn i ca 45 minuter tills den är genomstekt och osten har smält.
Kolla ugnsvärmen för den kan variera i olika ugn..

Servera med kokt potatis, sallad och små ärtor.

Snabbkaka med äpplen

Ingredienser

3 ägg
4 dl socker
150 gr smält margarin
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Kakan ovan är gjort på en dubbelsats så att den täcker en hel ugnslåda.

Sätt ugnen på 175 - 200 grader. (ugnsvärmen kan variera)
Vispa äggen, socker och vaniljsockret.
Tillsätt smält margarin.
Blanda i vetemjölet och bakpulvret.
Klä en form eller långpanna med bakplåtspapper.
Bre ut smeten i långpannans botten.
Lägg på tumme äppelskivor ovanpå smeten.
Strö på lite socker på äpplena.
Grädda i ca 30 minuter.
Kolla efter halve tiden att kakan inte blir för mörk på översidan.
Låt kakan kallna och skär den sedan i rutor.

Man kan även lägga blåbär, lingon eller svarta vinbär på den här kakan. Det blir gott det också.
 

Ingrids vänskapskaka

 
Ingredienser

3 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 dl. kokande vatten
3 dl. vetemjöl.

Vispa ägg och socker, tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och det  kokande vattnet. Grädda i rund form, ca:2 l. Ställ in kakan i ugnen 200 g. ca:40 min

Blanda 125g margarin med 1 dl mjölk, och koka det häftigt i 2 min. blanda sedan i 4 msk vaniljsocker.

När kakan kallnat, dela den i 2 bottnar , dränk in båda bottnarna . Lägg dem mot varandra Pudra över med florsocker om man så önskar. 
 

Wilhelmina Schedin 2016-03-07